Lespakket Energieambassadeur

Deze cursus is onderdeel van het project ‘Seghwaert maakt vaart’, dat de Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) en de Stichting Piëzo uitvoeren in opdracht van de gemeente Zoetermeer met steun van Fonds 1818. Belangrijke kenmerken van de ‘Blok voor blok aanpak’ zijn het opzetten van buurtteams voor het verduurzamen van woningen. Deze buurtteams worden ondersteund door energieambassadeurs met kennis van het verduurzamen van woningen.

Dit lespakket is bedoeld om energieambassadeurs op te leiden om hun taak zelfstandig uit te kunnen voeren.

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen;

 • een startbijeenkomst (uitleg over het programma en kennismaking met andere deelnemers)
 • een online lespakket (zie hieronder)
 • het bijwonen van twee energiescans door een energieambassadeur
 • het uitwerken van een casus
 • afsluitende avond om ervaringen en kennis uit te wisselen met medecursisten

Nadat de uitwerking van de casus positief is beoordeeld ontvangt de deelnemer een certificaat en mag hij of zij in naam van projecten van “Zoetermeer energieneutraal” zelfstandig energiescans uitvoeren.

Om deze cursus te volgen kun je contact opnemen met de projectleider Peter van Oppen (peter@vanoppenmilieuadvies.nl).

Lesmateriaal in PDF (versie 4.1 3 september 2018)

N.B. Het lesmateriaal wordt steeds aangevuld en actueel gehouden. Het kan dus zijn dat online materiaal en het PDF bestand niet gelijk zijn!

1 reactie op “Lespakket Energieambassadeur”

 1. Piet Goeyenbier

  Hoi Peter en Rens,
  hierbij mijn reactie bij de cursus: een helder en goed te volgen cursus, je vliegt er door heen. De nodige zaken komen aan de orde.
  Wat ik mis betreft eigelijk een stukje actuealiteit en betreft:
  – de actualiteit rond de teruglevering voor elektriciteit, de salderingsregeling stopt en onduidelijk is wat er dan voor terugkomt, maar zo mooi als het nu is, zal het niet meer worden;
  – Seghwaert bestaat uit woningen uit de jaren 80, die zijn al deels geïsoleerd. Wat zijn nu de concrete good practices (die daar al zijn opgedaan) die we die bewoners mee kunnen geven tav vloer-, spouwmuur en dakisolatie, met welke materialen kunnen zij het beste daar aanvullend isoleren;
  – ik gebruik radiatorventilatoren om meer rendement uit mijn bestaande CV-installatie te krijgen op de plaats waar die warmte het meest nodig is. Ik ben daar zeer tevreden over. Bij een te overziene investering (in mijn geval € 300,=) heb ik meer comfort en bespaar ik op mijn energiekosten (de CV-ketelwatertemperatuur staat nu lager ingesteld).

  Mogelijk kunnen jullie voorzien in een extra hoofdstuk waarin wordt ingegaan op de bovenstaande actualiteiten.
  Succes, bedankt en m.vr.gr.
  Piet Goeyenbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *